Enjoy every moment

Enjoy every moment
Enjoy every moment

vrijdag 3 januari 2014

Speltbrood bruin





Dit brood is stevig, en heel voedzaam.

150 gr. volkorenmeel
150 gr. half volkorenmeel (type 1050)
50 gr. speltvlokken
280 ml. water
7 gr. gedroogde gist
6 gr. zeezout
 
Je kan pitjes, zaadjes, nootjes of gedroogd fruit toevoegen naar wens.
 
Voorzichtig met het water toevoegen, het mail mag niet te nat worden.
De gist in lauw water voor laten weken( ongeveer 5 min.)
Alles door elkaar kneden. max. 5 min.
Het deeg een uurtje laten rijzen, met een natte theedoek erover op een warme plek (21 graden)
Over voorverwarmen op 220 graden.
Eerste 10 min. op 220 graden daarna 3 kwartier op 180 graden.

Je kan de gist in dit recept ook vervangen door baking soda met azijn.
Dan doe je 2 theelepel baking soda toevoegen en 2 theelepel azijn, dit moet wel op het laatste moment het gaat namelijk meteen koolzuur vormen, waardoor je brood wat luchtiger word.
Het word wel iets minder luchtig dan met gist. maar baking soda is een hele gezonde vervanger van gist.
Als je baking soda gebruikt hoeft je deeg ook niet te rijzen. hij kan meteen de oven in.

Eet smakelijk en veel bakplezier:-) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten